Sari la conținut

Simptome deteriorare cutie de viteze


Simptome deteriorare cutie de viteze, cunoscand ca aceasta componenta a unei masini este veriga care transmite cuplul dintre motor si rotile masinii, iar esecul ei viitor este adesea anuntat de diferite semne. Citeste mai departe acest articol auto din site si vei afla care sunt simptomele defectiunii unei cutiii de viteze.

Odata cu progresul tehnologiei, schimbarea vitezelor a devenit din ce in ce mai placuta si mai lina. Cu toate acestea, nu a fost inventat niciun sistem pentru a-i asigura functionarea fara defectiuni. Prin urmare, o cutie de viteze defecta este inca un subiect de actualitate printre soferi si mecanici.

Sunt cateva simptome de deteriorare a cutiei de viteze, majoritatea dintre noi am experimentat-o ​​cel putin o data, in timp ce conduceam o masina mai veche. Apareau clatinari ale caroseriei la apasarea pedalei de acceleratie, datorita jocului existent la cutia de viteze, iar un alt comportament foarte frecvent si cel mai vizibil, atunci cand schimbatorul de viteze era slabit, un alt semnal ca se intampla ceva cu cutia de viteze.

Tipuri cutie viteze


Exista doua tipuri principale de cutii de viteze: manuale si automate. Automat, la randul sau, poate fi impartit in urmatoarele tipuri:
– clasic, hidraulic;
– cu dublu ambreiaj, asa-numitul DSG ( cutie de viteze cu schimbare directa);
– continuu variabila, asa-numita CVT ( Continuously Variable Transmission) – cel mai des intalnita la vehiculele hibride;

Defectiunea cutiei de viteze poate afecta orice tip de cutie de viteze. Erorile de utilizare pot duce la degradarea materialului de pe angrenaje, sau deteriorarea supapelor in cazul transmisiilor automate.

Simptome deteriorare cutie de viteze

Deterioarea cutiei de viteze este un subiect care te poate tine treaz noaptea, deoarece se asociaza cu o diagnosticare complicata si, prin urmare, apar costuri ridicate. Cu toate acestea, este greu de imaginat functionarea masinii fara aceasta componenta eficienta, numai ca, inainte sa apara o defectiune a transmisiei, masina poate sa-ti ofere cateva indicii. Iata cele mai comune dintre ele:

– aspect de slefuire la fiecare schimbare de viteza;
– schimbator slabit (poate fi simtit cand stationezi);
– zgomot caracteristic la schimbarea vitezei;
– schimbarea pozitiei schimbatorului de viteze la apasarea pedalei de acceleratie;
– cutia de viteze „urla” in timp ce conduci;
– miscari sacadate ale schimbatorului de viteze in momentul accelerarii;

Se mai pot include si simptome defectiuni cutii automate, pe langa cele afisate si care se manifesta prin:
– scurgeri de ulei;
– fara viteze mari;
– fara marsarier;
– schimbarea frecventa si nejustificata a vitezelor;

Defectiunea cutiei de viteze nu trebuie ignorata, deoarece conducerea prea mult timp cu o cutie de viteze deteriorata poate duce la inlocuirea intregii cutii de viteze. Costurile reparatiei, sau inlocuirii cutiei de viteze, depind de masina si de anul de fabricare al acesteia, asa ca nu ar trebui sa-ti asumi neglijenta.

Daca este sa vorbim despre o defectiune a cutiei de viteze, sau alta piesa functionala a masinii noastre, aspectele de utilizare a masinii si calitatea unei piesei in sine sunt intotdeauna discutabile. In cazul cutiilor de viteze, defectiunea nu este intotdeauna din vina soferului, deoarece, cutiile de viteze moderne nu tolereaza functionarea indelungata la viteza mica si asta se datoreaza rulmentilor instabili, care la sfarsitul vietii lor emit un zgomot / urlet caracteristic. Daca exista o situatie in care suntem obligati sa inlocuim cutia de viteze cu una noua, trebuie luat in considerare intotdeauna achizitionarea piesei originale, datorita careia masina va servi fara probleme in urmatorii ani.

Cauze ale defectiunii cutiei de viteze

Unele defectiuni sunt cauzate de defecte de proiectare ale producatorului si materiale prost selectate, asupra carora nu avem nicio influenta. Altele rezulta din functionarea defectuoasa a cutiei de viteze, nerespectarea regulilor de baza de utilizare si conducerea cu un defect sesizat. Uneori, aparitia cauzelor de defectare ale unei cutii de viteze sunt destul de evidente, mai ales atunci cand treptele nu intra pentru ca nu se apasa ambreiajul pana la capăt. Trebuie amintit ca stilul de conducere afecteaza durata de viata a cutiei de viteze. Schimbarea vitezelor prea repede, conducerea la turatii prea mici si conducerea semi-ambreiajului sunt lucruri care daunează transmisiei.

Reparatii cutii viteze

Repararea cutiei de viteze se rezolva de preferinta intr-un atelier auto profesional, precum Service Auto Taviandra, asa ca, te invitam sa ne contactezi, chiar daca Service Auto Malu Mare nu  se ocupa cu reparatii de acest gen, dar putem recomanda service auto partenere, cu care colaboram, pentru rezolvarea de astfel de probleme, mai ales ca repararea cutiei de viteze este un proces complex si nu recomandam sa o faci de unul singur.

Nu merita sa investesti intotdeauna intr-o componenta de tip nou, sau sa inlocuiesti intreaga cutie de viteze cu una noua. Pe piata auto gasesti cutii de viteze second hand in stare buna, insa o astfel de achizitie, este ideal facuta, prin verificarea functionarii cutiei de viteze inca montate pe autoturismul vanzatorului.

Trebuie cunoscut faptul ca prin relatiile noastre, am rezolvat deja problemele a cativa proprietari de masini, chiar si atunci cand alti mecanici si-au oferit serviciile fara prea multa cunoastere.
Simptome deteriorare cutie de viteze
Daca consideri interesant acest articol auto din site, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.