Schimb de ulei in cutia de viteze manuala, stiind ca fiecare proprietar de transmisie automata este familiarizat cu schimbarea uleiului. Dar, ce se intampla cu schimbarea uleiului intr-o transmisie manuala? Unele voci sustin ca nu este necesar sa faci asta. Cu toate acestea, aceasta convingere raspandita nu este corecta. Vezi cand este necesara schimbarea uleiului intr-o cutie de viteze manuala, urmarind acest articol auto.
Cum este construita o cutie de viteze manuala
De-a lungul anilor, designul si principiul de functionare al transmisiei manuale nu s-au schimbat foarte mult. Ar trebui sa sti cum este construita o transmisie manuala si care sunt principiile sale, inainte de a incepe sa te gandesti la functionarea sa. Acest lucru te va ajuta sa intelegi ce forte trebuie sa suporte transmisia atunci cand functioneaza si la ce sarcini este supusa conducerii.
Fiecare model este unic, dar in ceea ce priveste elementele cele mai esentiale, acestea sunt identice in mai toate locurile. Toate componentele transmisiei puterii sunt ascunse in carcasa cutiei de viteze, care este umpluta cu ulei de transmisie. Dupa ce vei vedea cum functioneaza cutia de viteze, vei intelege de ce schimbarea manuala a uleiului este necesara.
Componente constructie cutie de viteze manuala
Exista un ambreiaj in carcasa pe partea motorului, care este conectat la arborele de transmisie. Acest lucru permite transferul rotatiilor de la motor. In partea laterala a cutiei de viteze, se afla trei arbori: ambreiaj, intermediar si principal. O roata dintata este montata pe arborele ambreiajului, care transmite puterea catre o alta roata pe arborele intermediar, in timp ce functioneaza. Pe el si pe arborele principal, sunt montate in rotatie perechi de roti dintate, pe rulmenti, care corespund unor roti dintate individuale. Toate acestea reprezinta cuplarea angrenajelor arborelui principal cu cele montate pe arborele ambreiajului, care transfera antrenarea catre roti.
Roata dintata cu cel mai mare diametru, este responsabila pentru cea mai mare viteza, iar roata cu cel mai mic diametru este responsabila pentru cea mai joasa viteza. Asa numitele ambreiaje cu dinti de frecare, sunt folosite pentru a conecta doua roti de viteza. Mai degraba se numesc sincronizatori. Datorita faptului ca schimbarile de viteza sunt usoare si nu necesita multa forta, sincroanele sunt responsabile pentru egalizarea vitezei de rotatie a fiecarui element al cutiei de viteze.
Functii ulei intr-o cutie de viteze manuala
Acum, stiind cum functioneaza cutia de viteze, trebuie sa ne imaginam toate procesele descrise mai sus la 7000 rpm. Chiar si un motor conventional pe benzina poate atinge aceasta viteza. Acesta este motivul pentru care uleiul este necesar pentru fiecare cutie de viteze, indiferent daca este manuala sau automata.
Acest fluid de transmisie, serveste in primul rand la lubrifierea elementelor de frecare ale cutiei de viteze, care sunt in contact constant intre ele. Aceste elemente sunt facute din o gama larga de materiale si metale. S-ar uza unul pe celalalt fara ulei. Prin utilizarea uleiului de viteze, atenuam procesul si eliminam toate consecintele acestuia. In plus, acesta reduce rezistenta si faciliteaza foarte mult lucrul elementelor.
Uleiul din cutia de viteze manuala ajuta si la eliminarea impuritatilor si a caldurii din piese. Desigur, temperaturile aici sunt mai mici, in comparatie cu cele din motor, iar acelasi lucru este valabil si pentru nivelul de poluanti. Acest aspect nu schimba faptul ca unele vehicule necesita un racitor de ulei de transmisie separat. Cu toate acestea, trebuie retinut ca schimbarea uleiului pentru o transmisie manuala, nu este la fel de indiscutabila ca serviciile obisnuite de ulei de motor.
Schimb de ulei in cutia de viteze manuala
Se schimba uleiul in cutia de viteze manuala? Răspunsul este pozitiv, in ciuda faptului ca multi proprietari de masini cred ca manualele de vehicule nu contin indicatii cu privire la intervalele acestor activitati. Schimbarea uleiului intr-o transmisie manuala este necesara, iar in unele situatii este chiar obligatorie. Mai jos, sunt cele mai importante motive pentru care ar trebui sa investesti intr-un schimb de ulei.
Uleiul care a fost pastrat intr-o cutie de viteze timp de 200 000 de kilometri, nu pare sa aiba aceleasi caracteristici, sau sa fie in aceeasi stare ca uleiul nou dupa schimbare. Odata ce kilometrajul unui vehicul creste, toate fluidele si uleiurile sale se degradeaza. Un astfel de produs isi pierde proprietatile de fabrica si inceteaza sa indeplineasca parametrii stabiliti pentru el. Fiecare astfel de fluid va fi potrivit pentru inlocuire dupa o anumita perioada de timp.
Cum sti daca uleiul trebuie schimbat
Poti sa verifici acest lucru deja in etapa de scurgere a uleiului. Poti vedea vascozitatea, densitatea si, cel mai important, culoarea. Temperatura ridicata a uleiului de transmisie, care se afla in cutia de viteze sub sarcina mare, provoaca culoarea foarte inchisa, pe care o dobandeste odata cu kilometrajul. Conducerea la turatii ridicate sau, pe de alta parte, la o treapta de viteza prea mare, in raport cu viteza, este daunatoare. Conducerea unei masini cu o cantitate excesiva de combustibil, tractarea unei remorci in mod regulat, sau conducerea unui vehicul in principal in zone muntoase, sunt toate situatii care pot afecta negativ cutiei de viteze si accelereaza deteriorarea componentelor acesteia.
Aceste aspecte provoaca precipitarea impuritatilor si piliturilor metalice fine. Acestea „inoata” in uleiul care lubrifiaza constant angrenajul si accelereaza deteriorarea acestuia. Tocmai in timpul procesului de inlocuire, este posibil sa se observe gradul de contaminare in transmisie. Unele dopuri de scurgere a uleiului au un magnet care poate capta astfel de particule. Cea mai mare problema este ca nivelul de contaminare cu ulei poate fi observat doar atunci cand este inlocuit si, de multe ori, cand se repara o cutie de viteze, sau sa se inlocuieste.
Scurgerile de ulei pot provoca daune. Orice scurgere a carcasei cutiei de viteze duce la pierderea progresiva de ulei. Trebuie retinut ca, la fel ca transmisiile automate, transmisiile manuale au nevoie de cantitatea corecta de ulei pentru a functiona in parametri si a se raci. Pentru o astfel de scurgere, te invitam sa ne vizitezi si, dupa constatare, nu va trebuii completat uleiul vechi si adaugat unul nou, ci inlocuit complet.
Cand mai este nevoie de schimbare ulei cutie viteze
Cand cutia de viteze a inceput sa functioneze mai prost decat inainte, poate fi nevoie si de schimbarea uleiului. O schimbare preventiva a uleiului este cea mai buna optiune atunci cand simti ca intra mai greu in viteza si cutia de viteze nu este cea pe care o stiai.
Schimbarea uleiului de transmisie ar trebui sa fie motivata in primul rand de preventie si economisire de bani. In cadrul Service Auto Malu Mare, masina ta poate verificata in mod regulat, asa ca nu ar trebui sa te dezamageasca acest lucru daca-l faci frecvent. Trebuie subliniat ca repararea sau inlocuirea este mereu mai costisitoare, decat o simpla schimbare de ulei pentru o transmisie manuala.
De final
In cazul in care masina ta nu prezinta simptome si esti primul proprietar, este imperativ sa efectuezi un astfel de service la fiecare 80 000 de kilometri. In plus, daca factorii mentionati mai sus afecteaza cutia de viteze si o fac sa se intrebuinteze prea mult, ar trebui sa te gandesti sa ne vizitezi atelierul, de exemplu, la fiecare 50-60 de mii de kilometri.
Pentru a rezuma randurile prezentate mai sus, este mai bine sa inlocuiesti uleiul de viteza, decat sa conduci cu un ulei vechi, pana cand cutia de viteze sa nu functioneze corect. Desi acest lucru se intampla rar, merita sa te asiguri ca un asemenea serviciu de inlocuire este efectuat si sa eviti reparatii mai costisitoare in viitor. In consecinta, iti sugeram sa utilizezi serviciile noastre, pentru a planifica o schimbare de ulei la transmisia manuala, accesand pagina noastra de Contact, sau Suna pentru o programare.
Daca consideri interesant acest articol auto din site, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.