Sari la conținut

Inspectia si intretinerea sistemului de franare


Inspectia si intretinerea sistemului de franare, stiind ca sistemul de franare este unul dintre cele mai importante sisteme ale masinii, deoarece este cel care permite sa controlezi viteza, sa te opresti in fata unui obstacol sau sa eviti o coliziune. Capacitatea de a identifica independent defectiunea oricarei parti a sistemului de franare poate preveni o tragedie. Despre cum sa recunosti o defectiune a sistemului de franare si cum sa faci fata cu problemele franelor, afla citind randurile care urmeaza.

Cum arata schema sistemului de franare

Tinand cont de structura si principiul de functionare, putem distinge trei tipuri de sisteme de franare: disc, tambur si banda. Datorita tipului de activare, se disting sistemele de franare hidraulice, sistemele de franare pneumatice, sistemele de franare mecanica si sistemele de franare mixte.


Constructia sistemului de franare este destul de complicata si consta de obicei din multe elemente. Acestea includ pedala de frana, cu care se initiaza franarea, etrierele, discurile si placutele de frana, care trebuie verificate periodic si inlocuite la uzura, cilindrul principal, care presurizeaza sistemul de franare, sau lichidul de frana, care transfera presiunea de la cilindrul principal la etriere sau cilindri.

Tipuri de sisteme de franare

In functie de tipul de vehicul, structura sistemului de franare poate varia. In construcsia sistemului hidraulic de franare, cilindrul principal este cel mai important. Atunci cand pedala de frana este apasata, lichidul de frana este pompat prin intregul sistem, care este transportat catre pistoanele de la roti, ceea ce provoaca oprirea acestora.

Datorita constructiei sistemului de frana cu disc, cu care sunt echipate majoritatea masinilor, dupa apasarea pedalei de frana, pistoanele situate in interiorul etrierului preseaza placutele de frana pe discurile conectate la roti. Miscarea rotilor incetineste si dupa un timp se opreste complet.


Constructia sistemului de franare pneumatica este utilizata in principal la camioane si trenuri. Acest sistem permite obtinerea unei presiuni foarte mare in sistem, care este necesara pentru a frana.

Cum se verifica ABS-ul la o masina

ABS este un sistem de franare antiblocare care consta din 3 componente principale: modulatorul de presiune, senzorul de viteza de rotatie si controlerul. Sarcina lor este de a regla viteza de rotatie a rotilor, astfel incat masina sa nu intre in deraj.

Simptomele unui sistem ABS deteriorat pot fi observate in timpul conducerii. Defectiunile ABS de la masina se manifesta, de exemplu, prin efect redus de franare, distanta de franare mai mare sau scurgere de lichid de frana. Merita sa-ti amintesti sa verifici din cand in cand starea sistemului ABS.

Cum se aeriseste sistemul de franare


Daca observi ca sistemul de franare de la masina nu functioneaza corect, chiar daca starea placutelor si discurilor este in regula si lichidul de frana a fost schimbat si este la nivel, poate fi necesara aerisirea franelor. La aerisirea sistemului de franare, succesiunea operatiunilor este importanta si care va fi diferita de aerisirea franelor cu ABS. Ordinea pentru franele cu ABS este urmatoarea: cilindrul principal, roata fata stanga, roata fata dreapta, roata dreapta spate si roata stanga spate. La aerisirea sistemului de franare fara ABS, comanda este: roata dreapta spate, roata staanga spate, roata dreapta fata si roata stanga fata (situate cel mai aproape de cilindrul principal).

Inspectia si intretinerea sistemului de franare

Intretinerea si repararea sistemului de franare, curatarea franelor cu sau fara ABS necesita timp ai mai ales indemanare. Cu toate acestea, ar trebui sa ai grija de sistemul de franare al masinii tale, deoarece acesta este responsabil pentru siguranta ta si a familiei, dar si a tuturor participantilor in trafic.

Te invitam la Service Auto Malu Mare pentru un service al sistemului de franare! Angajatii nostri iti stau la dispozitie pentru a efectua intretinerea intregului sistem de franare, deoarece efectuam inspectii ale franelor fata si spate, pe baza carora putem evalua starea tuturor elementelor sistemului de franare.

Realizare programare

Inspectia si intretinerea sistemului de franare
Daca consideri interesant acest articol din site, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.