Cum sti cand trebuie sa schimbi bujiile, acele piese atat de mici, dar care fac o treaba destul de mare, mai ales ca bujiile sunt o parte esentiala a functiei motorului masinii tale si trebuie verificate in mod regulat. Daca nu sunt curatate sau inlocuite dupa cum este necesar, poti ajunge la o masina care are probleme la pornirea dimineata, nu accelereaza corespunzator, sau are alte probleme care pot duce la o factura mare de reparatii auto.
Intretinerea bujiilor si inlocuirea lor, de a compromite functionarea masinii, este o modalitate excelenta de a-ti mentine masina sa functioneze bine si de a te asigura ca nu ai probleme. Functionarea si caracteristicile a ceea ce fac bujiile tale, este primul pas pentru a intelege de ce sunt atat de esentiale pentru performanta masinii tale. Odata ce afli si sti ce fac, poti invata si cum sa ai grija de ele in mod corespunzator si la ce sa fii atent.
Ce rol au bujiile
Chiar daca nu ai o masina electrica, totusi, masina ta functioneaza cu energie electrica si depinde de bujii pentru a o furniza. Cand pornesti motorul, bujiile trimit putina energie electrica, care asigura aprinderea de care are nevoie masina pentru a porni. Fara acea scânteie, masina ta nu merge nicaieri, si asta inseamna ca nici tu nu poti sa pleci cu ea.
Bujiile sunt amplasate in partea superioara sau laterala a motorului pe masinile cu patru cilindri si cu sase cilindri in linie si sunt separate pe fiecare parte a motorului la motoarele V6 si V8. In cazul unor modele de masini, poate fi necesar sa se scoata capacul motorului pentru a vedea firele bujiilor.
Datorita locatiei lor, bujiile sunt fortate sa suporte temperaturi incredibil de inalte si presiuni ridicate si sunt concepute pentru a arde lucruri precum aditivii de combustibil, sau alte tipuri de contaminanti, care ar putea fi adusi in motor. Cand isi fac treaba, trec neobservate si sunt considerate de la sine intelese, dar cand inceteaza sa lucreze, iti amintesc imediat cat de importante sunt.
Cum sti cand trebuie sa schimbi bujiile
Bujiile sunt folosite de fiecare data cand conduci masina, asa ca incep sa se uzeze in timp. Componenta cel mai probabil sa se uzeze va fi electrodul, care este acea tija mica de metal care iese din centrul fisei. Are un carlig metalic pe o parte, care este locul unde trimite electricitatea la aprindere.
Pe masura ce electrodul se uzeaza, nu va crea atat de multa electricitate. In cele din urma, daca este ignorata, problema te va impiedica sa pornesti sau sa conduci masina, sau este posibil sa ai probleme cu accelerarea. De obicei, producatorii recomanda schimbarea bujiilor la fiecare 50 000 de kilometri, dar, ca in orice regula, exista exceptii de la aceasta.
Tipul de material din care este facuta bujia va afecta longevitatea acesteia. Cuprul este metalul cel mai putin costisitor si adesea va dura doar aproximativ 40 000 de kilometri, in timp ce elementele de iridiu si platina au o mai buna durata de viata. Vei plati mai mult pentru bujiile care dureaza mai mult, dar le vei putea inlocui si mai rar. Manualul de utilizare al masinii, ar trebui sa te indrume ce tip de bujii sunt recomandate, dar te poti consulta si cu un mecanic auto cu experienta, despre care bujii sunt ideale pentru masina ta.
Anumiti factori, cum ar fi daunele cauzate de supraincalzire, care se pot intampla daca raportul aer-combustibil al motorului este incorect, iti pot uza bujiile mai repede. La fel pot si lucruri precum uleiul, care se infiltreaza pe bujie si carbonul care se acumuleaza la varf. De asemenea, daca conduci masina mai agresiv, acest lucru poate face ca bujiile sa functioneze mai mult si sa se uzeze mai repede.
Service Auto Malu Mare: Greseli frecvente cand repari singur masina
Cum realizezi defectul bujiilor
Pe langa o inspecție vizuala realizata de un mecanic, exista anumite probleme de performanta care pot semnala ca este timpul sa arunci o privire si spre bujii. Iata cateva semne de avertizare la care trebuie sa fii atent:
Motorul masinii nu functioneaza lin
Vrei ca motorul masinii tale sa toarca ca un pisoi, iar el suna aspru si neuniform si poti simti vibratii in masina, atunci trebuie sa mergi imediat la un mecanic. Acest lucru se poate datora bujiilor defecte si poate cauza deteriorarea motorului daca este ignorat.
Masina nu porneste
Exista mai multe motive pentru care masina ta nu porneste, iar bujiile sunt adesea posibile ca fiind vinovate. Bujiile uzate sau de proasta calitate, ar putea sa nu produca suficienta scanteie pentru a porni motorul. Daca motorul masinii primeste prea mult aer in timpul procesului de ardere, aceasta poate face ca masina sa zvacneasca inainte si apoi sa incetineasca imediat. Este destul de enervant, iar in cel mai rau caz, poate fi periculos daca se intampla in trafic, asa ca nu lasa acest lucru necontrolat.
Eficienta combustibilului este oprita
Arderea incompleta cauzata de bujii deteriorate poate reduce economia de combustibil cu pana la 30 %. Daca observi o schimbare brusca a consumului de combustibil, bujiile ar putea fi sursa problemei.
Masina nu accelereaza corect
Iti poti da seama cand masina ta este lenta si nu raspunde la comenzile de acceleratie. Daca bujiile masinii se defecteaza, este posibil sa nu accelereze sau ar putea dura cateva secunde inainte sa raspunda. In loc sa simti ca este gata sa plece, masina ta s-ar putea simti mai mult ca si cum ar fi tarata sau trasa.
Ledul de verificare a motorului aprins
Martorul din bord de verificare a motorului este conceput pentru a te avertiza cu privire la o serie de probleme potentiale diferite ale masinii, iar defectarea bujiilor este unul dintre lucrurile care pot declansa aprinderea martorului.
Service Auto Malu Mare recomanda: Cauze oprire motor masina in mers
De final
Daca masina ta prezinta oricare dintre aceste simptome, sau daca ai parcurs aproape (sau mai mult de) 50 000 de kilometri de cand bujiile au fost inspectate ultima oara si esti din zona Malu Mare, asigura-te ca faci o programare la o unitatea noastra service auto si nu amana. Ca orice altceva la masina, este bine intotdeauna sa remediezi orice problema inainte ca acestea sa duca la reparatii majore.
Realizeaza o programare la atelierul nostru auto!
Program de lucru
Luni – Vineri: 09:00 – 18:00;
Sambata: 09:00 – 14:00;
Duminica: INCHIS;
Numere telefon Contact
0770 476 911
0735 638 165
Daca consideri interesant acest articol auto din site, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.