Cum se verifica bujiile incandescente, mai ales ca, in trecut, bujiile incandescente functionau doar pentru a ridica temperatura in camerele de ardere. Rolul lor de astazi a fost extins ca urmare a numeroaselor modificari in designul motoarelor, precum si al bujiilor incandescente in sine. Cum se verifica bujiile incandescente si de ce sunt ele responsabile, afla urmarind acest articol auto.
La motoarele diesel, bujia este de fapt un incalzitor care isi are locul in chiulasa. De obicei, ele esueaza din cauza coroziunii, supraincalzirii, deteriorarii mecanice sau oboselii materialelor. Bujiile incandescente, sunt practic rezistente electrice mari care incalzesc aerul sau amestecul aer-combustibil din motor pentru a-l ajuta sa arda mai usor. Deoarece motorina nu se poate aprinde cand este rece, ele sunt necesare pentru motoarele diesel.
Punctul de aprindere al combustibililor, este de obicei intre 52 si 96 de grade Celsius, in timp ce punctul de aprindere al biodieselului, este de cel putin 130 de grade Celsius. In comparatie, motoarele pe benzina sunt mai usor de pornit iarna, deoarece punctul de aprindere al benzinei este de aproximativ 43 °C.
Rolul bujiilor incandescente
Cand un motor diesel este rece, compresia singura nu poate aprinde combustibilul. Astfel, bujiile incandescente sunt necesare pentru a incalzi camerele de ardere, ridicand temperatura aerului din interior. Sunt ca niste calorifere mici, eliberand caldura si astfel ajutand la pornirea motorului.
Deoarece blocul cilindrilor si pistoanele au un raport mai mare de suprafata/volum, motoarele diesel, pe vreme rece, sunt dificil de pornit, deoarece absorb caldura de compresie si blocheaza aprinderea. Pe masură ce aerul este comprimat si incalzit, o parte semnificativa a caldurii este degajata catre peretii reci ai cilindrului, ceea ce duce la o reducere a temperaturii. Aceasta problemă poate fi rezolvata folosind bujii incandescente, care sunt activate pentru o perioada scurta de timp, pana cand apare aprinderea spontana.
La motoarele cu injectie directa de combustibil, acestea pot fi gasite in precamere sau chiar în camera de ardere. Cand curentul electric ajunge la elementul de incalzire cel mai înalt, acestea se incing si produc caldura. Acesta este motivul pentru care bujiile incandescente sunt numite asa.
Simptome bujie incandescenta deteriorata
Bujiile incandescente se uzeaza treptat, pe parcursul functionarii masinii, nu se defecteaza brusc. Ca urmare, la un moment dat, incep sa transmita „indicii” ca ceva nu este in regula. Iata cateva semne comune, ca bujiile incandescente sunt defecte sau deteriorate:
Martor de avertizare al motorului aprins
Primul semn ca ceva nu este in regula, este adesea martorul de avertizare a motorului de pe tabloul de bord. Intr-un astfel de caz, ar trebui sa faci o deplasare la Service Auto Malu Mare, pentru o diagnosticare, daca continua sa ramana aprins dupa fiecare pornire a motorului. Desi exista multe motive diferite pentru care martorul de avertizare se aprinde, unul dintre acestea este faptul ca sunt bujiile incandescente.
Pornire dificila motor
Cel mai frecvent semn de defectare a bujiilor incandescente este pornirea greoaie a motorului. In timp ce bujiile incandescente nu functioneaza corect, camera de ardere poate sa nu atinga temperatura corecta pentru a aprinde combustibilul si a porni motorul. Verifica bujiile incandescente pentru a vedea daca nu exista probleme cu bateria sau combustibilul.
Rata de aprindere a motorului
Procesul de ardere al motoarelor diesel necesita un raport de compresie ridicat si combustibil injectat in cantitatea corecta si la momentul potrivit. Astfel, motorina se aprinde si arde. Problemele cu injectia, compresia si calitatea combustibilului, pot provoca rate de aprindere.
Presiunea de ardere si caldura produsa de bujiile incandescente, asigura temperatura optima a arderii. Temperatura trebuie sa atinga cel puțin 232°C pentru ca aprinderea sa aiba loc. In situatia in care bujiile incandescente nu functioneaza corect, temperatura necesara nu va fi atinsa.
Functionare neuniforma
Daca una sau mai multe bujii incandescente este arsa, contaminata cu carbon sau deteriorata, motorul va deveni mai greu de pornit pe masura ce temperatura scade, va functiona la ralanti timp de cateva minute, timp in care va produce un fum alb.
Eficienta redusa a combustibilului
In lunile reci, motorina poate fi amestecata cu aditivi speciali pentru a scadea punctul de inghet. Este foarte probabil ca acest tip de combustibil sa aiba un continut energetic si o eficienta mai scazute. Temperatura de functionare a motorului trebuie ajustata pentru a asigura ca acest combustibil injectat este ars complet.
In astfel de situatii, bujiile incandescente ofera caldura suplimentara camerei de ardere. Daca ele nu ating temperatura necesara, fapt ceea ce va avea un impact negativ asupra economiei de combustibil a masinii.
Fum alb
De obicei, fumul alb apare atunci cand nu exista temperatura suficienta pentru a arde combustibilul. In timpul procesului, fumul de combustibil nears iese din teava de esapament si emana un miros. Pana cand motorul este incalzit, nu este neobisnuit ca fumul alb sa iasa din esapament la temperaturi scazute.
Fumul alb poate aparea la pornirea motorului daca bujiile incandescente sau modulul de control al bujiilor incandescente, sunt defecte. Aerul din sistemul de alimentare si compresia scazuta, sunt doua alte cauze posibile ale fumului alb excesiv. Daca fumul alb continua sa apara dupa ce motorul s-a incalzit, aceasta poate fi rezultatul unuia sau mai multor injectoare deteriorate, a unui timp de injectie intarziat, sau a unei pompe de injectie uzata.
Fum negru
Un raport dezechilibrat intre combustibil si aer provoaca fum negru. Bujiile incandescente nefunctionale pot impiedica arderea intr-un unui motor diesel, provocand fum negru care iese prin teava de esapament. Acesta este un semn ca ceva nu este in regula cu bujiile incandescente, sau cu alte parti esentiale ale procesului de ardere.
Cum se verifica bujiile incandescente
Cel mai simplu mod de a testa bujiile incandescente, utilizat de multi soferi, este sa folosesti un tester pentru becuri. Asigura-te ca un capat al firului este conectat la borna pozitiva a bateriei si celalalt capat este conectat la bujie. Lumina se va aprinde atunci cand functioneaza corect. Daca nu, va ramane stins. Trebuie tinut cont ca utilizarea acestei tehnici pentru bujiile de joasa tensiune le poate dauna. De asemenea, nu este recomandat utilizarea acestui procedeu, atunci cand bujiile sunt scoase din motor.
O alta metoda, recomandata, este folosirea unui aparat multimetru, cel care trebui sa verifice rezistenta si amperajul. Pentru folosirea unui astfel de aparat, trebuie asigurat ca pinii si conectorul sunt fara rugina sau coroziuni. Daca exista, trebuie eliminate.
Bujiile ar trebui sa aiba o rezistenta masurata, intre 0,6 si 2 ohmi. Valorile fiecarei bujii incandescente dintr-un motor ar trebui sa fie egale, deoarece daca una dintre bujiile incandescente are o rezistenta mai mare decat celelalte, aceasta poate afecta performanta motorului, chiar daca bujia incandescentă in sine este in regula.
Bujiile incandescente nu vor functiona corect daca nu le este aplicata tensiunea corecta. Toate bujiile trebuie inlocuite, chiar daca una este deteriorata, iar la intervalul de 70 000 pana la 100 000 de km, ar trebui verificate pentru a imbunatati siguranta masinii pentru o pornire lejera pe vreme rece.
Cand trebuie inlocuite
Daca se defecteaza o bujie incandescenta, camera de ardere nu va primi caldura necesara pentru a functiona. Pe vreme mai calda, aprinderea motorului poate fi posibila dupa putine incercari. Cu toate acestea, este putin probabil ca motorul sa porneasca cu bujiile incandescente defecte la temperaturi mai reci de iarna, asa ca, iata cateva semne ca este timpul sa inlocuiesti bujiile incandescente:
– pornire motor dificila, mai ales la temperaturi scazute;
– acceleratia pare dificila;
– rata de aprindere a motorului;
– pierderea puterii;
– iesirea de fum mai mult decat de obicei;
Inlocuirea este o sarcina simpla si te poti descurca si singur. Totul ce ai nevoie este o cheie tubulara suficient de lunga si un set nou de bujii. Daca intampini dificultati, incearca sa pulverizezi cu agent de penetrare, sau viziteaza-ne, si lasa activitatea in grija noastra, deoarece, fortand desurubarea, exista posibilitatea de retezare a unei bujii si probleme se pot complica.
Te putem ajuta, prin optiunea de a suna si de a face o programare, sau de a ne vizita personal in Malu Mare, afland detalii prin accesare
Daca consideri interesant acest articol auto din site, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina din Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna informare si cunoastere.