Sari la conținut

Cum se verifica anvelopele de iarna

Cum se verifica anvelopele de iarna, acum cand este perioada din an in care multi dintre soferi, cu exceptia cazurilor in care folosesc anvelope pentru toate anotimpurile, trec de la anvelopele de vara la cele de iarna. Numai ca, inainte de a face o vizita la un service auto sau o vulcanizare, sau de a inlocui de unul singur rotile, atunci cand anvelopele la ai deja pe jante, merita sa te uiti la starea tehnica a cauciucurilor de iarna. De aceea, iti sugeram cum sa verifici anvelopele de iarna si ce dovedeste uzura acestora, sau alte defecte pentru care nu se merita sa le mai folosesti.

Cand treci la anvelope de iarna

Inainte de a afla cum sa verifici anvelopele de iarna, in primul rand, trebuie sa aproximezi data inlocuirii anvelopelor. Anvelopele pentru anotimpurile de vara si iarna au o constructie diferita, iar anvelopele pentru sezonul de iarna sunt mai flexibile. Se considera ca momentul optim pentru trecerea de la anvelopele de vara la cele de iarna este atunci cand temperaturile incep sa scada sub 7 grade Celsius. Cu toate acestea, trebuie amintit ca temperatura indicata de 7 grade C este doar orientativa.

Merita sa schimbi anvelopele mai devreme, mai ales atunci cand te deplasezi in afara zonelor urbane, deoarece conditiile pe drumurile inconjurate de paduri sau campuri, sunt mai predispuse la temperaturi mai scazute. Acelasi lucru se poate aplica si in situatia conducerii in conditii dificile, cum ar fi ninsori instantanee. Prin urmare, perioada lunii octombrie este un bun moment pentru inlocuirea sezoniera a anvelopelor de vara la cele de iarna.

Cum se verifica anvelopele de iarna

Ca orice proprietar de masina care doreșste sa verifice anvelopele de iarna, trebuie sa acorzi mai intai atentie benzii de rulare a anvelopei. In reglementarile cerute, adancimea minimă a benzii de rulare a anvelopei este de 1,6 mm, fara a face distinctia intre anvelope all-season, vara si iarna. Daca banda de rulare este mai mica, masina nu va putea trece de ITP. Mai mult, in timpul unui control rutier, politia iti lua certificatul de inmatriculare si te poate amenda cu pana la 725 de lei. Asadar, limita maxima de uzura admisa de lege este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranta este de 2 mm in cazul anvelopelor de vara si de 4 mm in cazul anvelope de iarna.

Deci, cum masori adancimea benzii de rulare?
Este important sa masori inaltimea benzii de rulare in mai multe locuri de pe anvelopa, dupa ce starea benzii de rulare a fost evaluata. Pentru masurare, foloseste un subler de adancime, iar daca nu deti unul, incearca cu o moneda de 5 bani si afla adancimea profilului. Moneda o poti apoi compara masurand-o cu o ruleta. Prin urmare, trebuie acordata atentie uzurii suprafetei individuale ale benzii de rulare, formei sau posibilelor crestaturi.

Defecte si data fabricatiei

Starea si inaltimea benzii de rulare nu sunt totul atunci cand se evalueaza starea unei anvelope de iarna. Verifica anvelopele sa nu aiba:
– fisuri;
– deformari,
– puncte care se pot transforma intr-o denivelare cand sunt umflate;

De asemenea, trebuie sa-ti amintesti data fabricarii anvelopei. Anvelopele de iarna nu trebuie folosite mai mult de 10 ani de la data fabricarii, deoarece in aceasta perioada anvelopa isi pastreaza proprietatile. Desigur, numai daca a fost folosita si depozitata corespunzator si are benzi de rulare suficient de inalte si fara deteriorari.

Pentru a afla data de fabricatie, trebuie sa descifrezi informatiile stocate in codul DOT, care se afla pe lateralul anvelopei. Ultimele trei sau patru cifre sunt cruciale pentru determinarea vechimii anvelopei, adica:
– primele una sau doua cifre indica saptamana anului (de exemplu, 20 inseamna ca anvelopa a fost fabricata in a 20-a saptamana a anului);
– urmatoarele doua cifre indica anul de fabricatie (de exemplu, 20 inseamna ca anvelopa a fost fabricata in 2020, 18 – 2018, 22 – 2022, etc.).

Dupa cum se observa, verificarea starii anvelopelor de iarna nu trebuie să fie dificila. Mai ales ca profilul de uzura al anvelopei poate ajuta in acest sens. Pe de alta parte, este mai bine sa ceri ajutor in acest domeniu unui vulcanizator, care va evalua starea acestora si-ti va spune daca anvelopele sunt potrivite pentru utilizare ulterioara, sau daca este momentul potrivit pentru a achizitiona altele. Acest lucru este important deoarece anvelopele de iarna in stare optima au o aderenta mai buna, deci au un impact direct asupra sigurantei tale, a pasagerilor tai si a celorlalti utilizatori din trafic.

Daca consideri ca nu te descurci in astfel de probleme, dupa ce ai aflat toate cele scrise in articol, te asteptam in locatia noastra din Malu Mare, pentru a te ajuta sa le rezolvi.
Cum se verifica anvelopele de iarna
Daca consideri interesant acest articol auto din site, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.