Sari la conținut

Cum se comporta electronicele auto la frig

Cum se comporta electronicele auto la frig, avand in vedere ca temperaturile scazute, combinate cu umiditatea ridicata a aerului, reprezinta o provocare serioasa nu numai pentru caroseria masinii sau sistemele mecanice, dar si pentru electronica din ce in ce mai avansata, fara de care este greu de imaginat functionarea unei masini moderne.

Cand pornim o masina foarte rece, se intampla adesea ca echipamentul electronic interior sa nu functioneze. Cu toate acestea, nu este un semn de esec si nu este nevoie sa vizitati un service auto. Cele mai sensibile la inghet sunt toate afisajele cu cristale lichide care pot fi gasite pe tabloul de bord, panoul radio, sau controlerul automat al aerului conditionat. Pentru ca indicatiile lor sa fie lizibile, acestea trebuie sa atinga temperatura potrivita, astfel incat, pe masura ce interiorul masinii se incalzeste, afisajele monocrome ar trebui sa revina la starea lor normala.

Cum se comporta electronicele auto la frig

La temperaturi scazute ale aerului, majoritatea acestor tipuri de dispozitive functionează incorect, ceea ce, din fericire, nu este rezultatul defectiunii lor. Asteptati doar un moment pentru ca temperatura din interiorul masinii sa creasca si totul ar trebui sa revina la normal.

Citirile incorecte, pe afisajele cu cristale lichide la temperaturi negative ale aerului, rezulta din specificul constructiei lor. La temperaturi pozitive, nu ar trebui sa existe nicio problema cu functionarea corecta a afisajelor.

In caz de inghet sever, problema cu afisarea corecta a imaginii o poate avea nu numai afisaje mai vechi, cu cristale lichide, ci și afisaje LCD moderne. Electronicele nu se impaca cu temperaturile scazute, iar cand masina este rece, imaginea afisata pe panoul LCD poate fi neclara, iar culorile pot fi estompate. Important este sa incercam sa nu atingem ecranul LCD inghetat, deoarece il putem deteriora ireversibil. Dupa ce temperatura din interiorul masinii creste, monitorul ar trebui sa revina la normal.

Daca masina este echipata cu un senzor de parcare, sau o camera de marsarier, nu uitati sa le dezghetati si sa le curatati de inghet sau zapada, inainte de a pleca la drum. Cel mai bine este sa folositi lichide speciale de dezghetare pentru aceasta, deoarece razuirea senzorilor si a obiectivului camerei este o idee proasta. Este mai bine sa folositi lichid de dezghetare si o carpa moale.

Din fericire, camerele de marsarier si senzorii de parcare sunt rezistente la inghet, iar temperaturile scazute ale aerului nu ar trebui sa aiba un impact negativ asupra functionarii lor corecte.

O alta consecinta a temperaturilor scazute, este posibil ca sistemul de control al geamurilor electrice sa nu functioneze corect. In caz de inghet puternic, este mai bine sa renuntati la utilizarea acestui sistem, deoarece garnitura inghetata de pe un geam, dupa pornirea mecanismului, poate fi distrusa.

Pentru a minimiza riscul de deteriorare a etansarii sau a motoarelor responsabile cu controlul ferestrelor, inainte de iarna merita sa aveti grija de curatenia ferestrelor, in special de chederele acestora, si nu uitati sa le protejati prin lubrifierea lor cu un silicon, ca si o pregatire pe baza.

Temperaturile scazute pot fi, de asemenea, periculoase pentru radioul masinii si mai precis, pentru CD playerele inca populare. Pe vreme rece, mecanismul de evacuare si amortizorul tind sa functioneze defectuos, facandu-l usor de deteriorat. Este mai bine sa asteptati un timp pentru ca interiorul masinii sa se dezghete, un astfel de procesul poate fi accelerat prin pornirea radioului, ceea ce va incalzi mecanismele interne ale CD player-ului.

In cazul unor asemenea defectiuni electronice, va invitam la Service Auto Malu Mare, locul in care vom efectua toate reparatiile electronice auto.
Cum se comporta electronicele auto la frig
Daca consideri interesant acest articol auto din site, te asteptam cu un like si un comentariu pe pagina de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.